divendres, 27 d’abril del 2018

HISTÒRIA DE L'ACROSPORT

La paraula acròbata prové del Greg Akrobatos que significa caminar sobre la punta dels peus, però popularment podem definir la paraula acrosport com l’esport en el que un acròbata realitza exercicis gimnàstics i habilitats com salts, equilibris, etc. 

Tot i que és difícil determinar amb exactitud quan i com sorgeix aquest tipus d’exercici, excavacions arqueològiques a Grècia afirmen que els antics grecs coneixien els exercicis acrobàtics, i van ser molt populars entre ells els jocs amb toros, sobre els quals feien diferents salts acrobàtics realitzant girs, tombarelles, equilibris, etc. 2 Durant els segles IV al XIII a Europa creix considerablement l’interès per l’activitat de circ, on els acròbates mostren la seva habilitat pels carrers dels pobles o en les fires realitzades a les ciutats. Ja en el Renaixement apareix a Venècia el concurs anomenat "Concurs d’Arquitectura Viva", que consistia en la elaboració de piràmides acrobàtiques on el premi se l’enduia aquella estructura que aconseguís major altura respecte el terra. És també en aquest període quan apareix l’interès entre els pedagogs de l’època cap a la Educació Física com a mitjà de desenvolupament i educació dels joves. És llavors quan apareixen els primers llibres orientats especialment als exercicis acrobàtics. No serà fins el segle XVIII quan aquesta activitat es desenvolupi plenament en el circ, i amb ella els exercicis en llit elàstic, trampolí, equilibris, etc… 

 Quan van aparèixer els sistemes gimnàstics nacionals (suec, francès i alemany), en els segles XVIII - XIX la acrobàcia pren tres direccions: 
  • 1. Com a “modus vivendi” (guanyar-se la vida) dels nens del carrer. 
  • 2. Com a art de circ. 
  • 3. Com a contingut de l’Educació Física. 
En el segle XX l’acrobàcia es desenvolupa ràpidament afegint-s-hi, com activitat competitiva important, els exercicis en el trampolí. A l’actualitat, l ’acrosport està inclòs a la Federació Internacional d’Esports Acrobàtics, fundada l’any 1973 i integrada a la Federació Internacional de Gimnàstica des de l’any 1999.




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada

Nota: Només un membre d'aquest blog pot publicar entrades.